Symposium: HBS: de beste school ooit? (Dordrecht, 22 april 2017)

5 april 2017

De Hoogere Burgerschool (HBS) heeft een legendarische reputatie: de beste school die Nederland ooit heeft gehad, met veel aandacht voor exacte vakken en moderne talen. De school, in 1863 opgericht door Thorbecke, was bedoeld voor toekomstige ingenieurs en ondernemers. Die zijn er ook opgeleid: de generatie die het moderne Nederland heeft vormgegeven. Maar ook veel Nobelprijswinnaars, onder wie Lorentz en Kamerlingh Onnes, kwamen van de HBS – zoveel, dat de school wel verantwoordelijk is gehouden voor de bloei van de Nederlandse natuurwetenschappen rond 1900 (Ben Feringa is trouwens ook HBS-er). Het einde van de HBS in 1968 (door de Mammoetwet) wordt nog steeds door velen betreurd.

Wat was er zo bijzonder aan de HBS? Waar komt die legendarische status vandaan, en is die wel terecht? Was ze echt zo belangrijk voor de modernisering van Nederland? En kan het huidige onderwijs er nog iets van leren? Die vragen staan centraal tijdens een symposium op zaterdag 22 april. De dag wordt georganiseerd door Gewina, het Nederlands-Belgische genootschap voor wetenschaps- en universiteitsgeschiedenis , in samenwerking met het Onderwijsmuseum.

Tijd en plaats

Zaterdag 22 april 2017, 9.45 uur – 17.00 uur in het Nationaal Onderwijsmuseum, Burgemeester de Raadtsingel  97, 3311 JG in Dordrecht.

Aanmelden

U kunt zich aanmelden via dit formulier. De kosten bedragen € 25,- incl. lunch en toegang tot  het museum (€  20,- voor leden van Gewina).

Informatie

office@gewina.nl