"Nieuwe Collecties" Symposium Stichting Academisch Erfgoed & Dijksterhuislezing 2016 door Ernst Homburg (Maastricht, 13 oktober 2016)

30 augustus 2016

Dit jaar organiseert de SAE haar symposium en Dijksterhuislezing in samenwerking met Maastricht University. De Dijksterhuislezing zal dit jaar uitgesproken worden door Professor Ernst Homburg, hoogleraar Geschiedenis van wetenschap en techniek aan Maastricht University.

Het symposium heeft als thema: Nieuwe collecties. Over de rol en betekenis van bijzondere verwervingen en nieuw gevormde academische collecties voor onderwijs en onderzoek en de profilering van universiteiten.

Het volledige programma is te vinden op www.academischerfgoed.nl/dijksterhuislezing. Bijwonen is gratis, maar aanmelden is verplicht.

Locatie: Hoofdwacht Vrijthof, Soldatenkamer. Vrijthof 25, Maastricht Datum en tijd: Donderdag 13 oktober 2016, 14.00 uur, inloop vanaf 13.30 uur

Programma

Dagvoorzitter: Odin Essers, conservator UM special collections

  • 12.30 – 13.30 – Rondleiding Bijzondere collecties (optioneel) Voorafgaand aan het symposium kunt u deelnemen aan een rondleiding langs de Bijzondere Collecties van de Universiteit Maastricht met speciale aandacht voor de Jezuïetenbibliotheek. U dient zich hiervoor op te geven via het aanmeldformulier.
  • 13.30 – 14.00 – Inloop
  • 14.00 – 14.15 – Opening. Welkom door prof. dr. Jacob Fokkema, voorzitter van de SAE. Opening door dr. Nick Bos, Vice-President Maastricht University
  • 14.15 – 16.30 – Symposium Nieuwe collecties. Over de rol en betekenis van bijzondere verwervingen en nieuw gevormde academische collecties voor onderwijs en onderzoek en de profilering van universiteiten.
    • Column door drs. Frank Bergevoet, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed: ‘Ik kocht enthousiast een paard’. Over nieuwe collecties en hun zorg.
    • Kurt De Belder MA MLIS, Bibliothecaris van de Universiteit & directeur Universitaire Bibliotheken Leiden: The Asian Library: samenvoegen, verwerven, verzamelen, bouwen, internationaliseren, netwerken en fundraisen.
    • Drs. Rolf ter Sluis, conservator Universiteitsmuseum Groningen: In de kou. Een herbarium van Spitsbergen.
    • Prof. dr. Bart Verschaffel, Universiteit Gent: Werken met een kunstcollectie: de schenking Charles Vandenhove aan de Universiteit Gent.

Inclusief pauze.

16.30 – 17.00: Dijksterhuislezing 2016 door prof. dr. Ernst Homburg

“Limburgse wetenschappelijke collecties, hun teloorgang en wederopstanding, 1750-2000.”

De lezing zal gaan over het lot van de wetenschappelijke collecties in Limburg – naturalia, instrumenten en boeken – vanaf het midden van de achttiende eeuw. Door de gebrekkige institutionele infrastructuur in de provincie verdwenen veel waardevolle collecties naar het buitenland, of naar Holland. Een bescheiden rol werd gespeeld door het Atheneum, de Theologische Faculteit van de Jezuïeten, en later het Natuurhistorisch Museum. Pas met de komst van de Universiteit Maastricht vonden sommige collecties, waaronder de bibliotheek van de Jezuïeten, een duurzaam onderkomen, waardoor ze beschikbaar kwamen voor onderwijs en onderzoek.

17.00 uur: Borrel