Verslag: XXX Symposium of the Scientific Instrument Commission, 20–24 September 2011, Kassel, Germany

Van 15–18 september 2011 werd in Kassel, Duitsland het dertigste symposium gehouden van de Scientific Instrument Commission (SIC). Dit is een wetenschaps-historische werkgroep van de International Union for the History and Philosophy of Science (IUHPS), wat weer een onderdeel is van UNESCO. De organisatie van deze internationale conferentie was dit jaar in handen van de Physikalisch-Mathematische Salon te Kassel, een onderdeel van het Museumlandschaft Hessen-Kassel.

Door Huib Zuidervaart Lees meer…

Verslag: Symposium ‘Where Do We Stand?', International Commission on Women in Science, Parijs, September 14-17, 2011

De Commission on Women in Science, één van de commissies van de internationale wetenschapshistorische organisatie DHST/IUHPS,  hield haar conferentie deze keer in een Parijs met volle terrasjes vanwege het prachtige nazomerweer. Eerst was er een bijeenkomst rond Marie Curie, aan wie 100 jaar geleden de Nobelprjs voor chemie werd toegekend. Robert Marc Friedman uit Oslo beprak wat er zich voorafgaand aan die uitreiking achter de schermen heeft afgespeeld. Als we het nog niet wisten, dan weten we het nu: zelfs bij zo’n prestigieuze prijs en ook toen al spelen persoonlijke voorkeuren en rancunes een essentiële rol. Daarna gingen we naar het museum dat aan de Curies is gewijd en verbleven we even op de plek waar Marie het onderzoek heeft verricht dat in die Nobelprijs resulteerde.

Door Ida Stamhuis Lees meer…

Verslagen: Evolutiecongres VU

Verschillende kranten doen verslag van het congres over anderhalve eeuw evolutiedebat, dat vrijdag 23 september door de VU en ForumC werd georganiseerd aan de Vrije Universiteit te Amsterdam.

Lees verder op Geloofenwetenschap.nl

Verslag: Johannes Hevelius-conferentie, Gdánsk, 15-18 September 2011

Van 15–18 september 2011 werd in Gda?sk, Polen het vierde eeuwfeest gevierd van de geboorte van Johannes Hevelius, de vermaarde Duits-Poolse astronoom uit de zeventiende eeuw. De organisatie van deze internationale wetenschapshistorische conferentie was in handen van de Poolse Academie van Wetenschappen, in samenwerking met de universiteitsbibliotheek van Gdansk. In deze laatstgenoemde bibliotheek werd ook een gelegenheidstentoonstelling en een gelegenheidsconcert georganiseerd.

Door Huib Zuidervaart Lees meer…

Amsterdam's Dinosaur Population

Amsterdam may be known for a lot of things, but dinosaurs aren’t usually among them. However, take a walk along the central Plantage Middenlaan in Amsterdam’s Plantage (‘plantation’) district and you will be confronted by two unlikely-looking creatures in the city zoo’s gardens: one is instantly recognizable as Stegosaurus, the other is not quite as obviously a theropod of some description.

Lees verder op Naturalhistories.net

Kernkamps 'Acta et decreta senatus. Vroedschapsresolutiën en andere bescheiden betreffende de Utrechtse Academie' online.

Sinds vandaag staat op het Digitaal Wetenschapshistorisch Centrum (DWC) de driedelige ‘Kernkamp’ online. Dit door G.W. Kernkamp in de jaren dertig van de twintigste eeuw samengestelde overzicht van bronnen met betrekking tot de vroegste geschiedenis van de Utrechtse universiteit was tot dusverre nog niet digitaal beschikbaar. De editie werd uitgebracht tussen 1936 en 1940 en bevat (voor de periode tot november 1815) onder meer de resoluties van de Universitaire senaat en de besluiten van het Utrechtse stadsbestuur met betrekking tot de Utrechtse universiteit. Lees meer…