Wetenschappelijke instrumenten en objecten

27 januari 2010

Algemeen

De studie van de materiële cultuur van de wetenschap wordt de laatste jaren steeds belangrijker. (Er bestaat zelfs een landelijke werkgroep voor die regelmatig bijeenkomsten heeft belegd.

De belangen van het materiële erfgoed van de vijf oudste universiteiten van Nederland wordt behartigd door de Stichting Academisch Erfgoed (SAE). Op hun website staan ook een aantal ‘topstukken’ die samen een beeld geven van de grote verscheidenheid en rijkdom van het Nederlandse academisch erfgoed. Voor medisch erfgoed heeft de SAE een speciale website gemaakt. Wetenschappelijke erfgoed, waaronder wetenschappelijke instrumenten, worden onder meer bewaard in de volgende musea en erfgoedinstellingen:

Nederland

Rest van de wereld

Databases

  • Voor onderzoek naar de productie van wetenschappelijke instrumenten is ontontbeerlijk de door het Adler Planetarium te Chicago onderhouden Webster-Database van instrumentmakers.
  • Catalogi van wetenschappelijke instrumenten sinds de 19e-eeuw zijn gedigitaliseerd door het Smithsonian Institution in het project Instruments for Science, 1800-1914
  • Een vergelijkbaar project o.a. van gedigitaliseerde catalogi van wetenschappelijke instrumenten is uitgevoerd bij het Max Planck Institute for the History of Science in Berlijn.
  • Een database van historische telescopen: Dioptrice: Refracting Telescopes prior to 1775.
  • Maritiem Digitaal is een gezamenlijke database van een aantal belangrijke maritieme musea, waarin gegevens kunnen worden opgezocht over voorwerpen die zich in deze musea bevinden.
  • Zoeken in de collectie van het Rijksmuseum te Amsterdam